Zoo, Zoologicá zahrada, Unie zoo

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, zoo

Úvodní strana

Co je nového

RSS
19.10. 2018 Mládě pandy červené je samec
ZOO Praha Malá panda, narozená v Zoo Praha druhého července samici Wilmě a samci Patovi, bude nosit „klučičí“ jméno. Jaké, to se návštěvníci dozvědí ...
17.10. 2018 Odborná práca v ZOO
ZOO Košice Zoologická záhrada Košice dlhodobo spolupracuje s Univerzitou veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. V rámci včerajšej výučby sa študenti ...
15.10. 2018 Mláďata rysa karpatského + rekonstrukce pavilonu paviánů
ZOO Liberec Nové přírůstky rysů karpatských V liberecké zoologické zahradě se těší z dvou mláďat rysů karpatských. Přestože obě rysata přišla ...
Archív novinek

Kalendář akcí

 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Alžbeta sa dočkala partnera

ZOO Košice

Kondory veľké (Vultur gryphus) sme začali chovať v roku 2012. Vtedy sme z krakovskej Zoo doviezli prvú samicu, ktorá dostala meno Gina. Táto samica pochádza z voľnej prírody a jej vek je odhadovaný na 40 až 60 rokov. Gina sa počas svojho život stala štyrikrát matkou. V súčasnosti je už však za zenitom svojich reprodukčných schopností.

Chovu týchto majestátnych vtákov sme sa chceli intenzívnejšie venovať, a tak sme po konzultáciách s európskym koordinátorom pre tento druh doviezli mladšiu samicu Alžbetu. Tá sa vyliahla v roku 1998 v Zoo Leningrad (St. Petersburg). V júli 2017 sme ju získali zo Zoo Ostrava. Keďže v ostravskej zoo zniesla aj vajce, koordinátor sa pokúsil nájsť jej vhodného partnera a pokúsiť sa o vytvorenie páru, ktorý by mohol ešte hniezdiť.
Vhodného samca nám odporučil zo Zoo Poznaň. Vyše roka sme čakali na jeho príchod. Samec sa volá Edward a vyliahol sa v roku 1993 v Zoo Chester. Počas svojho života vystriedal niekoľko inštitúcii a stal sa aj otcom, kde prirodzene so svojou partnerkou odchovali jedno mláďa.
Spájanie Edwarda s Alžbetou prebehlo veľmi dobre a pevne veríme, že vytvoria harmonický pár a zapoja sa do reprodukcie. Ich súčasné nažívanie tomu aj nasvedčuje. Obývajú obriu voliéru oproti chovnému zariadeniu pre levy.
Kondory veľké sa prirodzene vyskytujú v západnej časti Južnej Ameriky, kde obývajú vysokohorské oblasti Ánd a náhorné plošiny v Peru do nadmorskej výšky 3000 až 5000 m. Samce vážia až 12 kg a majú najväčšie rozpätie krídel zo všetkých dravcov (290 - 320 cm). Samec sa od samice líši nápadným hrboľom, ktorý má na koreni zobáka a čele. V európskych zoo chová tento druh iba 33 inštitúcii, v počte 82 jedincov.
dsc_0759jpg.jpg

dsc_0834jpg.jpg
  [ Zpět ]