Zoo, Zoologicá zahrada, Unie zoo

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, zoo

Úvodní strana

Co je nového

RSS
19.11. 2018 Najväčší rybárik sa volá kukabura
ZOO Košice Kolekciu vtákov našej zoologickej záhrady prednedávnom rozšírila kukabura obrovská (Dacelo novaeguineae). Názov kukabura je odvodený z jazyka ...
14.11. 2018 Zoo Praha přispívá na záchranu Balikpapanského zálivu a „pivařů z Bornea“
ZOO Praha Zoo Praha začala finančně podporovat projekt Pesisir Balikpapan, který pod českým vedením probíhá v Balikpapanském zálivu na ostrově Borneo ...
12.11. 2018 Krásny spev ich ženie do záhuby
ZOO Košice Ako sme už informovali, Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií (EAZA) na jeseň minulého roku vyhlásila novú ochranársku kampaň na ...
Archív novinek

Kalendář akcí

 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Charizmatické tukany dorazili do Košíc

ZOO Košice

Zoologickej záhrade Košice sa podarilo získať dva nové, mimoriadne atraktívne druhy. Nenájdete ich v žiadnej inej ZOO na Slovensku. Sú to tukan veľkozobý a nemenej charizmatický tukan pestrý. Z hľadiska európskeho chovu ide o veľmi cenné jedince, pretože nie sú príbuzné so žiadnym chovom EAZA (Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií). Naša ZOO ich získala importom z Argentíny. Ide o mladé páry, od ktorých si v budúcnosti sľubujeme úspešnú reprodukciu. Tukany nájdete v zoologických záhradách veľmi zriedkavo, pretože ich chov je veľmi náročný.

Tukan veľkozobý (Ramphastos toco) je najznámejším a najväčším zástupcom tukanov. Fakticky je zosobnením predstáv o tukanovi, ktorých sa na svete vyskytuje 12 druhov. Každého človeka na prvý pohľad zaujme jeho impozantný zobák. Aj keď pôsobí veľmi masívne, je veľmi ľahký. Je totiž vyplnený kostným tkanivom vo forme malých trámikov. Zaberá až tretinu jeho tela. Spomedzi vtákov je jeho zobák v pomere k dĺžke tela najväčší. Vedci sa dlho zaoberali funkciou resp. významom zobáka. Podľa posledných výskumov slúži na reguláciu teploty tela. Zaujímavý je a jeho akustický prejav, pripomína spev krkavca. Tukan veľkozobý obýva nížinné lesy a savany severnej a strednej časti Južnej Ameriky. Živí sa ovocím a hmyzom, tiež vajíčkami. Na Slovensku ho chováme ako jediná ZOO. Na tukany veľkozobé sa môžu návštevníci tešiť v krátkom čase v pavilóne exotária. Zatiaľ ich chováme v zázemí. Pre tukany veľkozobé vedie Európsky záchranný program (EEP) kráľovská ZOO Londýn.

Naopak, tukan pestrý (Ramphastos dicolorus), je jedným z najmenších tukanov. Kým jeho príbuzný tukan veľkozobý dorastá do veľkosti 61 cm, tukan pestrý meria najviac 48 cm. Rozdiel je tiež z hľadiska biotopu, keď obýva horské a podhorské lesy, a to až do nadmorskej výšky 1500 metrov. Žije v Argentíne, južnej Brazílii a Paraguaji. Južnejšie sa nevyskytuje žiaden iný tukan. Je to veľmi teritoriálny druh. Podľa dostupných informácií tento druh nechová žiadna zoologická záhrada okrem juhoamerického kontinentu.

 

tukan1jpg.JPG

Tukan pestrý (Ramphastos dicolorus)

tukan6jpg.JPG

Tukan veľkozobý (Ramphastos toco)

  [ Zpět ]