Zoo, Zoologicá zahrada, Unie zoo

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, zoo

Úvodní strana

Co je nového

RSS
19.06. 2018 Osmý transport divokých koní zahájen
ZOO Praha Již poosmé odstartoval dnes ve 13 hodin a 45 minut z kbelského letiště vojenský letoun CASA se čtyřmi klisnami koně Převalského na palubě. ...
12.06. 2018 V Zoo Děčín se již po patnácté bavili handicapovaní na Noci snů
ZOO Děčín     V pátek 1. června 2018 patřila děčínské zoologická zahrada opět po roce handicapovaným a chronicky nemocným. Zoo pro ně přichystala ...
12.06. 2018 Malého jeřába rodiče urputně brání
ZOO Děčín     Pár jeřábů panenských z děčínské zoologické zahrady má nyní plné „ruce" práce. Stali se z nich rodiče a s rodičovstvím přišel ...
Archív novinek

Kalendář akcí

 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Chov tamarínov sme dočasne ukončili

ZOO Košice

Tento týždeň sme po takmer 17 rokoch ukončili chov tamarína pinčieho (Saguinus oedipus). Tri samičky, matku a dve odrastené mláďatá, sme previezli do ZŠ a MŠ Maximiliána Hella v Banskej Štiavnici, kde budeme na ich chov naďalej dohliadať. Dôvodom ukončenia chovu je príliš početné zastúpenie našej chovnej línie v európskych zoologických záhradách. K tomuto riešeniu sme pristúpili po konzultácii a so súhlasom koordinátorky.

Košická zoologická záhrada začala chovať tamaríny pinčie v decembri 2001. Najskôr sme získali takmer dvojročného samca zo ZOO Ústí nad Labem. O niekoľko dní neskôr prišla približne rovnako stará samica zo ZOO Olomouc. Prvé mláďatá sa narodili v roku 2004. Počas celej histórie chovu sme odchovali 13 mláďat týchto pazúrikatých opičiek. V roku 2016 uhynul sedemnásťročný chovný samec. Koordinátorka chovu a záchranného programu pre tamaríny pinčie nám pre príliš početné zastúpenie našej línie neodporučila pokračovať v reprodukcii našej skupiny.

Tamarín pinčí sa vyskytuje v severovýchodnej Kolumbii medzi riekami Rio Atrato a Rio Cauca. Obvykle vytvára rodinné skupiny troch až deviatich jedincov. Tvorí ich dominantný rodičovský pár a niekoľko podriadených jedincov, mláďat z predchádzajúcich rokov. Podriadené jedince vytvárajú menšie skupiny, materskú skupinu opúšťajú a po určitej dobe sa do nej opäť vracajú. Podriadené jedince tiež pomáhajú pri odchove nových mláďat. Preto sa aj nazývajú pomocníci (helperi). Spolu so samcom nosia na chrbte mláďatá. Samica tak má viac času na hľadanie potravy. Tamarín pinčí patrí medzi kriticky ohrozené druhy. V rokoch 2008 - 2010 bol zaradený medzi 25 najohrozenejších primátov sveta. Príčinou tejto situácie je najmä ničenie pralesov, ale aj ilegálny odchyt.

V budúcnosti plánujeme chov týchto malých primátov obnoviť. Budeme čakať na rozhodnutie koordinátorky a na skupinu, ktorú bysme mohli aj rozmnožovať.

tamarin1jpg.JPG

 

tamarin2jpg.JPG

  [ Zpět ]