Zoo, Zoologicá zahrada, Unie zoo

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, zoo

Úvodní strana

Co je nového

RSS
13.08. 2018 Pakoňom sa v Košiciach darí
ZOO Košice V spoločnom stáde zebier Chapmanových (Equus quagga chapmanni) a pakoní modrých pásavých (Connochaetes taurinus taurinus) pribudli dve mláďatá. ...
10.08. 2018 Mezinárodní den slonů v Zoo Ostrava
ZOO Ostrava Ostravská zoologická zahrada se opět připojuje k mezinárodní akci věnované největším suchozemským savcům. Cílem akce je představit návštěvníkům ...
09.08. 2018 Pražským gibonům stříbrným se narodilo další vzácné mládě
ZOO Praha V pondělních ranních hodinách se v Zoo Praha narodilo druhé mládě gibona stříbrného a zatím si vede velmi dobře. V České republice tento ...
Archív novinek

Kalendář akcí

 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Malého jeřába rodiče urputně brání

ZOO Děčín

 

06-12-18-02-31-34-dsc_2838jpg.JPG

 

Pár jeřábů panenských z děčínské zoologické zahrady má nyní plné „ruce" práce. Stali se z nich rodiče a s rodičovstvím přišel i velmi důležitý úkol v podobě úporného hájení svého hnízdního teritoria. „Náš pár jeřábů panenských bere své rodičovské povinnosti opravdu svědomitě. Mládě přivedl na svět na konci měsíce května a od té doby každého vetřelce, který se přiblíží k jejich expozici blíže, než je zdrávo, ihned vyhánějí. Rádi bychom proto poprosili návštěvníky, aby se v blízkosti jejich expozice chovali co nejtišeji," požádala mluvčí zoo Alena Houšková.

 

Jeřábi uzavírají páry na celý život. Jsou známí také tím, že jejich období námluv provází typický námluvní tanec. Zvířata při něm pohybují krkem, mávají křídly, hlasitě troubí a vyhazují do vzduchu větvičky. „Samotné hnízdění pak spadá do období měsíce dubna až června. Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 27 - 29 dní. Mláďata začínají létat již v 55 až 65 dnech, nejdříve ze všech jeřábů, a dospívají už ve dvou letech," popsala mluvčí. Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka jeho těla je cca 90 cm, rozpětí křídel 150 - 170 cm a váha mezi 2 až 3 kilogramy. Vzhledem se podobá čápovi, má však kratší zobák. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe v Indii. V přírodě je tento druh jeřába běžný, jeho stavy se odhadují na více než 200 000 jedinců. Zoo Děčín chová jeřáby panenské druhým rokem.

 

06-12-18-02-31-49-dsc_2851jpg.JPG

 

  [ Zpět ]