Zoo, Zoologicá zahrada, Unie zoo

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, zoo

Úvodní strana

Co je nového

RSS
13.02. 2019 Enrichment – zvířata v pohodě
ZOO Praha Novinky v Zoo Praha, to nejsou jen nové přírůstky, ale také neustálé hledání nových způsobů, jak zvířatům zpestřit prostředí, vyplnit ...
08.02. 2019 Nový Toulavý autobus začal naplňovat svou misi
ZOO Praha V Kamerunu probíhá v těchto dnech oficiální první jízda nového Toulavého autobusu. Ten povede k ochraně přírody další generaci dětí z ...
01.02. 2019 Gibony potrebujú našu pomoc
ZOO Košice Gibony sa stali v niektorých nemeckých zoologických záhradách (Tierpark Berlín, Zoo Berlín) zvieraťom roka 2019. Rozhodli sa tak upozorniť na ...
Archív novinek

Kalendář akcí

 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Najväčší rybárik sa volá kukabura

ZOO Košice

Kolekciu vtákov našej zoologickej záhrady prednedávnom rozšírila kukabura obrovská (Dacelo novaeguineae). Názov kukabura je odvodený z jazyka pôvodného kmeňa obyvateľov východnej Austrálie Wiradjuri a odkazuje na jeho zvukový prejav.

Kukabura obrovská, iným názvom tiež rybárikovec obrovský, je najväčším zástupcom čeľade rybárikovitých. Preslávil ju najmä jej "spev", ktorý sa ozýva austrálskou bušou a ktorým si ráno a večer označuje svoje teritórium. Tento zvuk sa podobá na búrlivé rehotanie. Je to zvyčajne pokojný vták. V rámci skupiny sa môže vyskytovať aj symbolické agresívne správanie, pomocou ktorého sa v rodine vytvára hierarchia. Vtáky sa v rámci takéhoto správania chytia za zobáky a točia sa, aby ukázali svoju silu a dominanciu. Kukabura obrovská obýva listnaté lesy vo východnej a južnej Austrálii. Pred niekoľkými rokmi bola introdukovaná na ostrov Tasmánia. Napriek tomu, že patrí do skupiny rybárikov, jej potravu primárne tvorí hmyz a bezstavovce. Živí sa tiež žabami, malými vtákmi, hadmi, jaštermi alebo hlodavcami. Kukabura je monogamný vták, páry vytvára na celý život. Samica zvyčajne znáša 2 - 4 čisto biele vajíčka, na ktorých sedí 24 - 26 dní. Mláďatá sú pohlavne dospelé vo veku jedného roka. Potomkovia však zvyčajne ostávajú sp svojimi rodičmi aj po dosiahnutí dospelosti. Pomáhajú im s obranou teritória a výchovou ďalších mláďat.

Samca kukabury obrovskej sme získali darom zo Zoo Krakov. Pretože ide o druh, ktorý sa vyskytuje v teplých oblastiach, v súčasnosti obýva chovateľské zázemie.

kukabura3jpg.JPG

 

kukabura2jpg.JPG

  [ Zpět ]



Drink patrol ALKOHOL testování. Pracovní obuv Scholl - obuv, ve které se budete cítit po celý den jako v bavlnce. Prague Rent Car