Zoo, Zoologicá zahrada, Unie zoo

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, zoo

Úvodní strana

Co je nového

16.10. 2021 Nejvyšší ocenění pro Zoo Praha. WAZA vyznamenala její dlouholetý přínos v záchraně koní Převalského
ZOO Praha Zoo Praha je od dnešního dne držitelem nejvyššího ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA Conservation Award. Získala ...
08.10. 2021 Dvojčata pandy červené v Zoo Praha už zkoumají svůj venkovní výběh
ZOO Praha Návštěvníci Zoo Praha nyní mohou zahlédnout dva vzácné přírůstky pandy červené. Čtyřměsíční dvojčata se právě v těchto dnech začínají ...
21.09. 2021 Děčínská zoo rozmnožila vzácného jelínka z Filipín
ZOO Děčín   Je to samička! S touto potěšující zprávou přišli chovatelé z děčínské zoologické zahrady po kontrole mláděte vzácného jelena sambara ...
Archív novinek

Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
25262728293031

Stanovisko Rady Unie českých a slovenských zoologických zahrad (dále UCSZOO) k problematice vyloučení svého člena, ZOO Dvůr Králové, ze Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (dále WAZA)

ZOO Dvůr Králové je významným a zakládajícím členem UCSZOO. Disponuje jedním z nejlepších týmů zoologů, chovatelů a pracovníků dalších profesí, potřebných pro dobré fungování zoo.

Vedení ZOO Dvůr Králové a jeho vlastník se před několika lety rozhodli začít naplňovat poslání zoologických zahrad svou vlastní cestou, která se v mnoha případech neslučovala s pravidly spolupráce v rámci mezinárodních organizací EAZA (Evropská asociace zoologických zahrada a akvárií) a WAZA.
UCSZOO respektovala právo vedení ZOO Dvůr Králové a jeho vlastníka na toto rozhodnutí. V dnešním globálním světě s mnoha různými příležitostmi může k naplňování úkolů zoologických zahrad vést více cest.

Rada UCSZOO se však neztotožňuje s mediálními výstupy představitelů ZOO Dvůr Králové, v nichž tyto kroky popisuje jako logické vyústění špatné práce mezinárodních organizací EAZA a WAZA a jejich zbytečnosti, potažmo škodlivosti pro chov zvířat v lidské péči za účelem podílet se na ochraně přírody.
Většina členských zoologických zahrad sdružených v UCSZOO je členem EAZA nebo WAZA, mnohé z nich participují v obou těchto organizacích. Většinový názor členských zoo pak sdílí to, že i přes dílčí pochybení a občasné selhání jednotlivců v těchto organizacích je aktivní účast na práci v rámci aktivit EAZA a WAZA nejefektivnější cestou komplexního naplňování poslání zoologických zahrad v evropském regionu.
Rada a kancelář UCSZOO pravidelně komunikují s představiteli obou mezinárodních organizací a jsou připraveny pomoci návratu ZOO Dvůr Králové do těchto struktur, pokud vedení a vlastník ZOO Dvůr Králové projeví o tento krok zájem.

Stejně tak se však Rada UCSZOO neztotožňuje s tendenčními a účelovými mediálními výstupy některých jednotlivců a občanských iniciativ, které jsou vedeny osobní záští a vlastními zájmy směřovanými k ZOO Dvůr Králové a jež se v minulosti ukázaly jako neprospívající dobré pověsti výsledků práce desítek odborně velmi zdatných pracovníků ZOO Dvůr Králové.

Poznámky pod čarou:

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) je stavovskou organizací sdružující 19 zoo v Česku a na Slovensku. Jejím posláním je rozvíjet odbornou úroveň svých členů a zastupovat jejich zájmy ve společných otázkách. Činí tak především prostřednictvím práce odborných pracovních skupin, které si vyměňují zkušenosti, názory a tvoří nové koncepce na úrovni chovatelské, zoologické, vzdělávací a v neposlední řadě i na úrovni řídicí a manažerské.

Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je mezinárodní organizací, jejímž hlavním posláním je rozvíjet odbornou úroveň svých členů a hájit jejich zájmy. Děje se tak především prostřednictvím organizování a koordinace evropských záchranných programů, v jejichž rámci je řízen chov populací vzácných a ohrožených zvířat v jednotlivých členských zoologických zahradách. Tyto záchranné programy jsou organizovány na bázi vedení evidencí zvířat, jejich odborného vyhodnocování prostřednictvím volených skupin odborníků na dané zvířecí druhy a periodického vydávání doporučení pro přesuny zvířat mezi členskými zoo pro zajištění co možná nejzdravějších a nejkvalitnějších populací zvířat, které mají být v případě potřeby připraveny pro znovuvysazování do volné přírody. Vlastnictví zvířat zůstává dál v rukou majitelů zoologických zahrad, avšak dobrovolné a bezplatné poskytování zvířat do záchranných programů je logickou a jednou z hlavních podmínek členství v EAZA.

Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA) je mezinárodní organizací sdružující po celém světě zoologické zahrady, které mají zájem na globálním fóru získávat nové osobní zkušenosti a dovednosti a používat je pro další zlepšování své vlastní práce. Vzhledem k tomu, že témata řešená v zoologických zahradách jsou globální, ať již se jedná o chov zvířat téměř ze všech koutů naší planety či výukové a vzdělávací programy pro širokou veřejnost, přinášející informace o problematice geograficky velmi vzdálených oblastí, je možnost účastnit se setkávání na tomto odborném fóru velmi cenným nástrojem udržování vysoké odbornosti práce členských zahrad.

Za Radu UCSZOO:

MVDr. David Nejedlo
president UCSZOO a ředitel ZOO Liberec

Obuv Scholl přímo z centrálního skladu Kvalitní nábytek z masivního dřeva a doplňky do domácnosti. Accommodation cesky krumlov .